Test av TomTom för iPhone

Inlagd 17 Aug 2009, kl 11:36 av i iPhone Nyheter, iPhone Program, Kartor / Kataloger / GPS, Resor

tomtom_1Detta test är utfört i Stockholm på en iPhone 3G, med den Nordiska versionen av Tomtom för iPhone.

Gränssnittet och kontroller

Programmet är precis lika enkelt att använda och begripa som man hade kunnat räkna med, Tomtom vet hur dom skall lägga upp gränssnittet. Alla menyer har stora fina knappar och alternativ, oftast med snygga ikoner och begripliga texter. Det är mycket enkelt att ta sig omkring i programmet.

Det går att ange text i både stående och liggande (widescreen) läge, vilket är mycket bra, speciellt om man har sin iPhone i en bilhållare och ska ange en gatuadress, då uppskattar man de lite större knapparna som man får i liggande läge. Givetvis kan du även välja mellan stående och liggande läge när du navigerar.

Navigeringen

Men hur är programmet att faktiskt navigera med då? Det korta svaret är toppen, helt klart lika bra som vilken bil-enhet som helst! När du väljer ”Navigera till…” så har du några alternativ, förutom adress och senaste destinationer finns det snabbval för din hemadress, favoriter, intressepunkter, och även möjlighet att ange en adress från någon av dina kontakter!

När du har angett en destination så får du snabbt en uträkning av din rutt, och en överblick på kartan tillsammans med hur långt det är, och hur lång tid resan beräknas att ta. Här kommer Tomtoms IQ Routes in i bilden, detta system gör uträkningar med hjälp av historisk data om hur trafikerade vägarna är vid just den tidpunkten du ska åka. IQ Routes gör att du alltid får den snabbaste och smartaste vägen, inte bara den som ser kortast ut på kartan vid en första anblick.

Självklart ska det sägas att hastigheten på hur kartan uppdateras inte matchar de bästa bil GPSer på marknaden, men det är helt klart bättre än vad jag hade väntat mig på en iPhone 3G! Kartorna flyter bra, med mycket lite hackande, och den trevliga kvinnorösten vägleder dig hur bra som helst! Alla röstmeddelanden kommer i rätt tid, och med god förvarning.tomtom_3

När du kör så tar kartan upp nästan hela skärmen, och längst ner finns det information om din rutt (tid till destination, beräknad ankomsttid, avstånd osv.). En trevlig detalj är att du även ser aktuell hastighetsbegränsning, och om du kör fortare än så detta markeras din hastighet i rött.

Högst upp i hörnen av skärmen finns två knappar för att zooma in och ut, längst ner till höger finns en infoknapp för att se en ruttöversikt med information. Trycker du någonstans på skärmen så får du upp huvudmenyn, och trycker du på informationslisten längst ner så får du upp volymkontroll. Allt är mycket bra upplagt, och det är inte några små svåra ytor att pricka, det märks att det är gjort för att användas i bil.

Om du avviker från den tänkta vägen så går det förvånansvärt fort att kalkylera om rutten, i vårt fall så räknade programmet om en alternativ rutt på ca.5 sekunder då vi avsiktligt tog fel avfart från motorvägen. Imponerande, och helt problemfritt.

Det är även mycket enkelt att kringgå avspärrningar eller undvika någon speciell del av rutten via en enkel meny, där du också kan välja att göra avstickare till andra destinationer.

Finesser, funktioner och inställningar

Programmet är packat med alla tänkbara inställningar och funktioner, du kan enkelt lägga upp rutter med flera stopp, välja mellan flera olika färgscheman för både dag- och nattläge, välja mellan 2D eller 3D karta m.m.

En stor fördel med att ha navigering i telefonen är möjligheten att ringa direkt från programmet, du kan då t.ex. söka efter en s.k. intresseplats nära dig, eller på annan ort, och ringa direkt ifrån programmet för att boka bord på restaurangen eller boka hotellrummet till staden du kör till. Det blir verkligen en allt-i-ett lösning då man praktiskt taget ersätter tjänster som Eniro och hitta.se när det gäller att söka företag och tjänster.

Huvudmenyn

Huvudmenyn

Den där trevliga kvinnan som talar heter Astrid, du kan även välja rösten ”Patrik”, ifall du tröttnar på tanten. Det finns två röster till varje språk, förutom engelska som har ett gäng med olika dialekter och uttal. Svenskan är bra, och rösten hörs mycket klart och tydligt! Vi testade både med iPhones inbyggda högtalare, samt inkopplad till bilstereon, och resultatet var mycket bra i bägge fallen!

Tomtom har även lagt in varningar för fartkameror i programmet, dessa skall varna med ljud och bild i god tid innan kameran, och även visa din hastighet mot gällande fartbegränsning. Tyvärr passerade vi inte någon fartkamera under vårt test, så detta har vi ännu inte fått se ”in action”. Tomtom hänvisar till sin webbplats för information om denna tjänst är tillgänglig där man bor, men i skrivande stund så finns det inget att läsa där.

En trevlig detalj är möjligheten att få hela rutten som väginstruktioner, där det visas steg för steg höger/vänster med gatunamn och tidsangivelser. Denna funktion bjuder på en kul möjlighet, säg t.ex. att någon är på väg till dig och behöver väganvisningar. Plocka då fram dessa instruktioner för rutten, och ta en skärmbild med din iPhone (tryck hemknapp+låsknapp), och skicka till din vilsna vän med MMS eller e-post!

Vill du lyssna på din egen musik när du kör så är det inga problem, musiken spelar i bakgrunden, och tonas ner tillfälligt när navigatorn ger röstmeddelanden. Det var mycket trevligt att se att snabbkontrollerna för iPod fungerar även när man kör Tomtom! Snabbkontrollerna är ett litet pop-up fönster som man får upp ungefär som ett SMS, där du kan se information om låten, byta låt och pausa. Denna inställning aktiveras i inställningarna för din iPhone, under Allmänt -> Hem -> iPod reglage, slå på detta så dyker snabbkontrollerna upp när du dubbeltrycker på hemknappen då musik spelas. Detta gör att du smidigt kan sköta din musik utan att avsluta Tomtom!

Får du ett samtal mitt i navigeringen så byts det till telefondelen, för att sedan återuppta navigationen direkt när du är klar, precis som att få ett samtal när du spelar musik eller video.

Summering

Tomtom för iPhone är bra, mycket bra. Navigeringen flyter snyggt, alla funktioner är lätta att hitta och använda. Vill du ha navigering i din iPhone blir det inte mycket bättre.

Det jag saknar idag är egentligen bara information från Tomtom, hur uppdaterar man kartan? Kommer det att kosta? Var kan jag köpa bilfästet, och vad kostar det? Var fungerar listan med fartkameror? Förhoppningsvis så behöver vi inte vänta länge på svaren på ovanstående frågor, jag kan tänka mig att Tomtom har haft fullt upp med att få ut denna App, och efterfrågan har varit galen.

659kr kan tyckas mycket för en iPhone App, men tänk på att du ofta får ge minst 1500kr för en bil GPS som är av samma kvalitet med motsvarande funktioner.

TomTom för Norden hittar du här. TomTom finns även i versioner för västeuropa (949kr), USA&Canada, Australien, och Nya Zeeland.

Behöver du en bilhållare och inte kan vänta tills TomToms finns att köpa i Sverige bör du kika hos iphonebutiken.se, dom har schyssta bilhållare för 399kr.

2D karta

2D karta

Musikspelaren

Musikspelaren

Väganvisningar

Väganvisningar

Alternativ rutt

Alternativ rutt

IMG_0114

IMG_0115

IMG_0116

Related Posts with Thumbnails

Gillade du artikeln?

Gillar inte!Gillar! +47
Loading ... Loading ...

53 Kommentarer till “Test av TomTom för iPhone”

 1. Roine Andersson

  17. Aug, 2009

  Tack, precis den info jag behövde. Äntligen är det dags för TomTom i min nya iPhone 3GS :-)

  Svara på denna kommentar
  • Roine Andersson

   17. Aug, 2009

   Efter första provturen i Visby är känslan wooow. Min Sony USB-stereo och TomTom samverkar grymt med nedtoning av musiken och röstanvisningarna i bilens högtalare. Att svara med BT-headset är precis som innan lika smidigt. Min 3GS är nu KOMPLETT :-)

   Svara på denna kommentar
 2. Äpplet

  17. Aug, 2009

  grymt, det blir köp!

  Svara på denna kommentar
 3. YngveM

  17. Aug, 2009

  Vad händer om man får ett SMS samtidigt som TomTom-prg är igång?

  På Navigon så stängs programmet störigt nog ner och man måste starta om gps:en, efter att man svarat på SMS:et….Skitstörigt!

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   17. Aug, 2009

   Tyvärr är det så att så fort du startar ett annat program så måste det ”nuvarande” programmet startas om.

   Detta innebär att får du ett SMS så får du förhandsvisningen i den vanliga ”pop-up” rutan, men väljer du att svara så startar du programmet ”Meddelanden”, och måste då starta Tomtom igen.

   Det går dock förvånansvärt snabbt att starta Tomtom även på en iPhone 3G, och du kommer direkt till navigeringen, och behöver inte göra om några alternativ eller passera menyer.

   Svara på denna kommentar
   • Poul

    28. Jan, 2011

    Hej
    Detta stämmer inte ,om du väljer visa
    sms kan du sedan dubbeklicka på hem knappen i iphone
    och trycka på tomtom igen och den fortsätter som vanligt

    //Poul

    Svara på denna kommentar
 4. Christian Dyhr

  17. Aug, 2009

  Mycket bra test, jag undar dock en sak:

  Om nu någon ringar till dig, medan du har TomTom igång, går den då ut ur programmet eller kan man ta telefonen medan applikationen fortfarende är igång?

  Om den går ut ur programmet, går den då tillbaks till programmet när samtalet är avslutat?

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   17. Aug, 2009

   Tack!

   Det är ungefär som om du får ett samtal när du tittar på video eller spelar musik, den byter till telefondelen, och när samtalet är över så kommer du tillbaka till navigeringen.

   Det som skulle vara perfekt är om man kan ta samtalet utan att avbryta. Tomtoms kommande bilhållare har stöd för högtalarsamtal, så man kan ju hoppas att dom fått göra någon variant där, men sån tur har vi nog inte.

   Svara på denna kommentar
   • Christian Dyhr

    17. Aug, 2009

    OK, tack för det, det är helt fint.

    Har nämligen testat med Navigons Lite-version, men TomToms version här verkar mycket bättre på en del punkter, tex planering av rutt.

    Vet du förresten om man själv kan lägga in egna POI’s i TomToms program?

    Svara på denna kommentar
    • Daniel - newapps.se

     17. Aug, 2009

     Jag måste hålla med, TomToms App känns mer slipad.

     Jag har inte hittat något sätt att lägga till POI direkt i programmet, där kan du endast skapa egna favoriter.

     Jag kan tänka mig att TomTom skulle vilja använda deras TomTom Home programvara för att lägga till kartor och POI, frågan är om Apple tillåter den typen av kopplingar till iPhone, eller om allt måste gå via Appstore.

 5. Robban

  17. Aug, 2009

  Personligen tycker jag att navigons applikation är galant.
  Och jag ser inget med TomTom:s som är till det bättre?

  Någon får gärna ge exempel och övertyga?

  /Robban

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   17. Aug, 2009

   Jag skulle säga att TomTom har ett stort försprång när det gäller gränssnittet och grafiken på kartorna. Det ser helt enkelt mycket snyggare ut, och menyer är bättre upplagda.

   Sen får du mer information när du kör med TomTom.

   Rent funktionsmässigt är dom ganska jämnt matchade, men tyvärr måste jag säga att Navigon känns billigare. Vilket iofs inte är helt konstigt då dom lär ha skyndat något fruktansvärt för att vara först ut.

   Om TomToms IQ Routes fungerar som dom själva säger (svårt att bedöma) så är det en ganska vinnande funktion.

   Svara på denna kommentar
  • Christian Dyhr

   17. Aug, 2009

   Vad jag kan se, kan man tex inte heller i Navigons applikation planera en rutt med flera stopp i förväg, vilket man tydligen kan i Tomtoms applikation.

   Det är i alla fall ett stort pluss för min del.

   Svara på denna kommentar
   • Jonas

    17. Aug, 2009

    Funkar i Navigon, klicka Mer och sen välj Resväg så kan du göra en rutt.

    Svara på denna kommentar
   • Daniel - newapps.se

    17. Aug, 2009

    Helt riktigt, mycket enkelt att göra det med TomTom.

    Du kan antingen lägga upp en flerstopp rutt från början (avancerad planering, se menybild ovan), eller så kan man under färdens gång göra en avvikelse med ”kör via…”

    Svara på denna kommentar
 6. Tomas

  17. Aug, 2009

  En fråga bara innan jag slår till. Kan nämligen inte bestämma mig om jag ska ta Nordic eller hela skiten (Västeuropa). Man vet aldrig när man kan tänkas bege sig ut i vår världsdel..

  Om man köper Nordic, kan man då uppgradera sig till VästEuropa i ett senare tillfälle?? VIKTIG FRÅGA!

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   17. Aug, 2009

   Jag har kontaktat TomTom i denna fråga och väntar svar.

   Jag kan tänka mig att dom antingen kör in-app purchase för att bygga på med kartor, eller att man kanske kan ladda ned och föra över via deras TomTom Home programvara för datorn (så gör dom med deras andra enheter).

   Så fort jag hör något från TomTom så får ni veta.

   Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   18. Aug, 2009

   Jag fick svaret från TomTom att nya kartor köps via iTunes, och att när man köper olika kartor får man kartorna som separata ikoner. Jag har svarat och bett om ett förtydligande, då jag tycker att detta låter som att om man köper nordic och vill lägga till europa så är det bara att köpa europa-appen separat.

   Jag återkommer med mer info!

   Svara på denna kommentar
 7. Andres

  17. Aug, 2009

  Jag undrar från vilket år är nordic kartan? hittar inte den informationen, hoppas från i år.

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   17. Aug, 2009

   Versionen på kartan i TomTom Nordic för iPhone är v830.2305.

   Vad jag kan hitta på nätet så får jag uppfattningen att den är från typ maj 2009, vilket känns ok. Detta är dock obekräftat, det är bara en gissning utifrån lite nätläsning.

   Någon som vet exakt hur man tolkar TomTom´s versionsnummer?

   Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   17. Aug, 2009

   På forum runtomkring på nätet har det sagts så sent som början av augusti att v830.2305 är de senaste kartorna.

   Det mesta pekar alltså på att de är väldigt aktuella.

   Då jag varit ute och testat har jag bara stött på en rondell som inte fanns med, och den tror jag är byggd för kanske ett halvår sedan, vissa missar finns dock alltid med har jag märkt, oavsett fabrikat och version.

   Svara på denna kommentar
 8. Daniel - newapps.se

  18. Aug, 2009

  Uppdatering om bilhållaren

  TomTom säger att den kommer att köpas via deras webbsida inom en snar framtid, ingen info om pris eller exakt datum.

  Svara på denna kommentar
 9. Kent Jönsson

  18. Aug, 2009

  Tyvärr (jag är TomTom-fan) har det sgts av flera oberoende personer på bl a 99.se, att vissa gator inte finns med i TomTom medans de finns i Navigon :-(
  Verkar som om TeleAtlas inte har lika bra kartmaterial som Navteq…
  Väldigt synd, för om man inte hittar till sin destination spelar det ju ingen roll hur bra menysystem den har.

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   18. Aug, 2009

   Tråkigt att höra :-(

   När vi testat i Stockholm city med omnejd så har vi inte stött på en enda gata som saknas, eller ens någon gata som är fel på något vis. Totalt kanske 3h åkande i och kring Stockholm sedan igår.

   I en av förorterna dök det upp en rondell som var en vanlig korsning på kartan, men det var allt.

   Svara på denna kommentar
 10. Majk

  18. Aug, 2009

  Känns som TomTom glömt det absolut viktigaste, POI.
  Enda jag saknar i Navigon som jag annars är väldigt nöjd med.
  Kan man lägga in kordinater i TomTom? Denna funktionen saknas i Navigon.

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   18. Aug, 2009

   Menar du att lägga till egna POI? För TomTom i sig har mängder av sökbara POI.

   Du kan se koordinater om du väljer ”bläddra på karta”, då ser du gata och/eller koordinater för dit du flyttar markören med fingret. Har dock inte sett att man kan skriva in koordinater någonstans.

   Svara på denna kommentar
   • Majk

    18. Aug, 2009

    Låter inte som att TomTom är bättre bortsett från menyerna då.
    Navigon har också sökbara POI´s men jag skulle vilja lägga in egna, tex. rastplatser är smidigt när man är ute och åker och ibland har man bara longitud och lattitud för ett ställe.
    Måste samtidigt säga att jag är impad över priset, trodde TT skulle bli dyrare än Navigon.
    Nja jag lugnar mig nog med att byta från Navigon till TT trots att jag är ett inbitet TT fan sedan tidigare.
    Tack för snabbt svar!

    PS. Inga screenshots på TomTom i landscape?

    Svara på denna kommentar
    • Daniel - newapps.se

     19. Aug, 2009

     Varsågod, nya landscape-bilder från programmet finnes ovan!

    • Majk

     19. Aug, 2009

     Tack för det.
     Bra recension btw. :)

 11. Andreas

  18. Aug, 2009

  Ser inget om röststyrning, varför inte den grymma funktionen??

  Svara på denna kommentar
 12. orjan

  29. Aug, 2009

  Kan man visa kartan medans man kör utan att ha lagt in ett mål.
  Såsom i Navigon? Har testat lite men det verkar som den funktionen saknas..? Tom tom verkar ha äldre kartor än Navigon.

  Svara på denna kommentar
 13. Larsch

  03. Sep, 2009

  Finns det ”walking mode” – dvs. promenad/cykel-rutt istället för bilfärd?

  Svara på denna kommentar
 14. [...] med Spotify är att den kan spela musik i bakgrunden. Sitter jag t.ex. i bilen och använder min TomTom för att navigera så kan jag inte lyssna på musik med Spotify samtidigt, det kan jag med [...]

  Svara på denna kommentar
 15. [...] en App för s.k. ”Turn-by-turn” GPS navigering, d.v.s. normal bilnavigering som t.ex. TomTom, Navigon eller Garmin. CoPilot Live är utvecklat av Amerikanska ALK Technologies, och programmet [...]

  Svara på denna kommentar
 16. [...] finns nu att köpa på Apple Store, för 1090kr, detta är endast för hållaren (och inte med mjukvaran som tidigare angivet). Allt tyder dock på att TomTom car-kit faktiskt är till salu nu, då priset [...]

  Svara på denna kommentar
 17. Magnus

  11. Nov, 2009

  Nu vet jag inte denna fråga är dum! Men jag är ny på iPhone fronten. Men om jag nu har betalat min TomTom navigator! Kostar det pengar att använda den sen? Måste jag ligga ute på internet? Eller är det så bra att när jag har betalat mina 695:- så blir det inge mer kostnader?

  Tacksam för svar!

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   11. Nov, 2009

   Hej Magnus,

   Det är inte lätt att veta allt, ingen fråga är dum.

   I fallet med TomTom så kostar det ingenting att använda den efter köpet. Anledningen till detta är du köper ditt ”kartpaket” som ingår i Appen, och behöver således inte ladda ned några kartor när du använder programmet. (Därav att Appen tar ganska stor plats på din iPhones)

   GPS kostar inget att använda, och det drar ingen data. Och det enda TomTom gör, är att ta emot en GPS signal och visa positionen på en redan laddad karta.

   Men så är det inte alltid, använder du t.ex. Google Maps, så drar denna datatrafik när den används, då den laddar ned kartorna ”under tiden”. Kan bli dyrt, speciellt om du skulle dra igång programmet utomlands!

   Hör av dig om du har mer frågor!

   Svara på denna kommentar
 18. Peter

  16. Nov, 2009

  Vet ni någon om uppdateringar till nyare kartor kommer att kosta något eller om man bara kan uppdatera den i app store?
  I tomtom för PDA finns funktionen att själv rapportera in förändringar och få detta uppdaterat till sin enhet. vet ni om detta finns eller kommer finnas till iphone

  btw så är detta det bästa testet jag hittat på tomtom till iphone
  Mycket bra jobbat!

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   18. Nov, 2009

   Tack för berömmen, det är alltid uppskattat!

   Tyvärr är TomToms information på denna punkt minst sagt gles.

   När jag ställt frågan så har dom bara sagt att det måste ”gå via Appstore”. Om det innebar en helt ny App, eller bara en uppdatering fick man inget svar på.

   Det ska också noteras att detta var innan in-app purchase hade blivit något att räkna med. Det naturliga nu känns ju faktiskt som att det vore att kunna köpa kartuppdateringar direkt i programmet för en överkomlig summa.

   Att själv kunna rapportera förändringar verkar inte vara något som ligger i någon omedelbar framtid för TomTom.

   Svara på denna kommentar
 19. [...] TomToms populära navigator för iPhone har nu fått sig en uppdatering till version 1.2. [...]

  Svara på denna kommentar
 20. Hasse

  04. Feb, 2010

  Går det att använda TomTom direkt i iPhone 3Gs eller krävs det några extra tillbehör?

  Svara på denna kommentar
 21. Eric

  11. Feb, 2010

  Finns det nån gps app som liknar Wayfinder till iPhone? Wayfinder har ju uppdateringar 4ggr/år och om man köper t ex tomtom så får man ju efter ett tag ”gamla” kartor. Fick tips om Telias gps app men den verkar inte ha speciellt många funktioner som t ex tomtom har. Tacksam för råd och tips :)

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   11. Feb, 2010

   Tror att det är dåligt med Wayfinder till iPhone.

   Däremot kan jag säga att TomTom redan uppdaterat sina kartor till iPhone en gång, och det var gratis.

   En kartuppdatering sedan programmet släpptes i Augusti 09 bör innebära att man inte haft föråldrade kartor i någon egentlig omfattning. Förhoppningsvis så kommer TomTom att fortsätta att ge ut gratis uppdateringar!

   Svara på denna kommentar
 22. [...] Läs mer om TomTom för iPhone i vårt stora test. [...]

  Svara på denna kommentar
 23. Henrik

  11. Mar, 2010

  Någon som vet om Tomtom appen drar datatrafik om man använder den ute i Europa…? Låter ju som att det skulle kunna bli hur dyrt som helst beroende på vilket abonemang man har?

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   12. Mar, 2010

   Den ska inte dra någon datatrafik alls, eftersom kartorna finns i telefonen/programmet, och GPS inte drar någon data i sig.

   Detta är den stora fördelen med att använda en riktig GPS App jämfört med exempelvis Google Maps.

   Svara på denna kommentar
 24. Lelle

  29. Mar, 2010

  Jag försöker ladda ner europa versionen från app store men får felmeddelande att det är för lite plats ”ta bort bilder och video och försök igen” Men appen tar 1,7 GB säger de och jag har 3,7 GB tillgängligt och ändå får jag samma felmeddelande hela tiden. Någon som vet varför och vad jag kan göra?

  Svara på denna kommentar
  • Daniel - newapps.se

   29. Mar, 2010

   Lelle, tyvärr har iPhone/iTunes den fula ovanan att dom behöver massa utrymme under själva installationen av Apps.

   Detta innebär att för att installera ett program på 100mb kan man ofta (bara tillfälligt under själva installationen) behöva 300mb ledigt för tillfälliga filer m.m.

   Mitt tips är att kanske ta bort något som är enkelt att lägga till igen, t.ex. en stor spellista med musik. Installera TomTom, och sedan lägga tillbaka musiken.

   Det borde funka, lycka till!

   Svara på denna kommentar
 25. arthur klang

  16. Maj, 2010

  Hej och hjälp!

  Jag har försökt radera rutter i TomTom
  men inte lyckats!

  Hur gör man?

  Svara på denna kommentar

Lämna en kommentar

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